Dule i Cica


Moje prvo poimanje frizera u Arilju beše u vezi s Dulom i njegovom Cicom. Mislim da u to vreme biše jedini frizeri u našoj čaršiji. Imala je moja familija i rođačku liniju s Dulovom majkom Desom. Sedamdesetih čaršija beše mirna, prepoznatljiva, znalo se gde se dame onduliraju, muškarci šišaju i briju, u kojoj trgovini se kupuju kava, zitin i šećer, a u kojoj štof, porhet i cic, na trubama. Dulov salon bi blizu skretanja za Rasadnik.Dule i Cica
Moje prvo poimanje frizera u Arilju beše u vezi s Dulom i njegovom Cicom. Mislim da u to vreme biše jedini frizeri u našoj čaršiji. Imala je moja familija i rođačku liniju s Dulovom majkom Desom. Sedamdesetih čaršija beše mirna, prepoznatljiva, znalo se gde se dame onduliraju, muškarci šišaju i briju, u kojoj trgovini se kupuju kava, zitin i šećer, a u kojoj štof, porhet i cic, na trubama. Dulov salon bi blizu skretanja za Rasadnik. Njih dvoje pamtim kao nenametljive, raspričane i vredne. Dovede me majka na šišanje, pačji rep bi tada u modi. Stepenasto ošišano, šiške na čelu i rep na vratu. Tek kasnije, oko mog osmog razreda, pojavi se neki paž. Majka stavljala ‘ladnu u proleće i pod jesen. Pa drži dok ne popusti. Odlazak kod frizera je za mene bio doživljaj ceo. Seosko dete, naslušah se i nagledah gradskijeh dama. Sve su to Dule i Cica njegova s merom i umećem utapali u svojevrstan mozaik čaršije. Troje dece se tu mimogred odgaji. Saznadoh da od njih postadoše časni, pošteni i viđeni ljudi. Zamirisaše ariljski frizeri jedno vreme. Pa i u ovu priču uskočiše. Beleg u vremenu.
Njih dvoje pamtim kao nenametljive, raspričane i vredne. Dovede me majka na šišanje, pačji rep bi tada u modi. Stepenasto ošišano, šiške na čelu i rep na vratu. Tek kasnije, oko mog osmog razreda, pojavi se neki paž. Majka stavljala ‘ladnu u proleće i pod jesen. Pa drži dok ne popusti. Odlazak kod frizera je za mene bio doživljaj ceo. Seosko dete, naslušah se i nagledah gradskijeh dama. Sve su to Dule i Cica njegova s merom i umećem utapali u svojevrstan mozaik čaršije. Troje dece se tu mimogred odgaji. Saznadoh da od njih postadoše časni, pošteni i viđeni ljudi. Zamirisaše ariljski frizeri jedno vreme. Pa i u ovu priču uskočiše. Beleg u vremenu.

Ana Vranić- Gajić

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian