Predsednica

A Woman in a Man’s Shoes

In a small town of western Serbia women are in power. Not only Arilje have a female principal and a director of a local cultural center, but out of 168 municipalities Mirjana Avakumovic is one of the seven female mayors. Interviewing her in her office everyone in presence probably felt intimidated by her presence, this is a woman who knows how to get what she wants. Filling so important position surely can’t be easy in a country where most of the men still think it’s their right to be on charge.

As a local girl she left to study stomatology in Belgrad, but instead of staying in the big city she returned home. She also runs a local dental practice which makes her free time almost non-existing. From the match with a local football-team till the exhibition-opening in the gallery, there hasn’t been an event without her presence. I can’t imagine how a mother of three children finds any time for herself. Answer to that question came quickly: ”It comes with the occupation.”

Since the income of the town mostly comes from raspberries and prices have dropped extremely low, she’s doing her best now to make a difference.

Žena u muškim cipelama

U malom gradu u Zapadnoj Srbiji žene su na “vlasti”. Nema samo Arilje direktoricu škole ili kulturnog centra, ali je Mirjana Avakumović od svih 168 opština u Srbiji samo jedna od 7 žena gradonačelnika. Razgovarajući sa njom u njenoj kancelariji sve je pomalo zadivila njena pojava, ona je svakako žena koja zna kako da dobije ono što želi. Biti na takoj važnoj poziciji sigurno nije nimalo lako, pogotovo u zemlji gde većina muškaraca i dalje misli da ima Bogom dato pravo da vlada.

Kao lokalna devojka otišla je u Beograd na studije stomatologije, ali umesto da ostane u velikom gradu ona se vratila u svoj rodni grad. Ona takođe vodi sopstvenu zubarsku ordinaciju, što joj praktično onemogućava postojanje bilo kakvog slobodnog vremena. Od fudbalskog meča protiv javnih ličnosti iz Arilja pa sve do izložbe u gradskoj galeriji, ona je bila prisutna na svakom događaju. Stoga, ne mogu ni da zamislim kako jedna takva žena, majka troje dece, nađe malo vremena i za sebe. Odgovor na to pitanje došao je brzo: “Sve to ide uz profesiju”.

Pošto su glavni prihodi opštine od malina, s obzirom na nisku otkupnu cenu maline ove godine, ona čini sve kako bi se razlike u ovom slučaju što bezbolnije prevazišle.

Međunarodni volonterski kamp Svet u Arilje, Arilje u Svet. 2011

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian